Home Nieuws English Deutsch Contact

Gemakkelijk werken aan tekstvastheid

Toneelspelers staan voor een lastige opdracht: de tekst moet uit het hoofd geleerd worden. Sommige spelers hebben daar meer moeite mee dan anderen, maar voor veel spelers is het een hele klus, zeker als toneelspelen een hobby is. En niet alleen de teksten van de speler zelf, maar ook de cues moeten er goed inzitten.

Niets is zo amateuristisch als een speler die zijn tekst niet goed kent...is daar niet iets aan te doen?

Repeteren met behulp van een CD

Ardis Park Music kan een CD voor u opnemen met ingesproken teksten. Een groep acteurs met spelervaring spreekt de rollen, verstaanbaar en expressief, in de studio in. De teksten worden vervolgens gemonteerd tot een hoorspel-achtige opname. Deze wordt op een CD gezet. U krijgt zoveel kopieën als er nodig zijn. De spelers kunnen de CD beluisteren in de auto, onder de afwas, noem maar op. Zeker voor acteurs die goed "op het gehoor" leren is dit een uitkomst.

Een voordeel is dat CD aparte tracks bevat per scène. Een bepaalde scène terugzoeken is daarom een kleine moeite.

Eventueel kunt u ervoor kiezen dat de verschillende teksten voorafgegaan worden door een stilte. De acteurs kunnen in die stilte hun tekst voor zich uitspreken. Vervolgens horen ze de tekst terug en kunnen zo hun tekstvastheid controleren. Ook kunnen we verschillende CD's maken, waarop telkens één rol helemaal ontbreekt. Wij bespreken de mogelijkheden en voorkeuren graag met u.

Hoe klinkt dat?

Beluister hier een voorbeeld.

Wat kost dat?

Voor het maken en monteren van een opname maken wij graag een vrijblijvende offerte. Daarbij willen we graag het stuk van tevoren inzien. De prijs is o.a. afhankelijk van de lengte van het stuk en het aantal rollen. Een richtprijs voor een opname van een half uur is €150 (incl BTW). Eventuele ingemonteerde stiltes, zoals hierboven uitgelegd, worden daarbij uiteraard niet meegerekend - stilte is gratis.

Vanwege het ontbreken van handelingen komt dit overeen met een toneelstuk met een lengte tussen 3/4 en 1,5 uur. De prijs is inclusief CD's.

Graag spreken wij van tevoren met de regisseur over de rolverdeling, personages etc. Hoe meer onze stemacteurs de ideeën van de regisseur kunnen benaderen, hoe natuurgetrouwer uw acteurs straks hun rol beheersen.

Houdt u rekening met een levertijd van ca. vier weken. Die tijd kan oplopen gedurende de zomervakantie, wanneer veel toneelverenigingen hun speelseizoen gaan voorbereiden.

Interesse?

Neemt u contact op met Ardis Park Music om de mogelijkheden te bespreken.