Als één van de weinigen in Nederland produceert Ardis Park Music ook orkestbanden voor operette-uitvoeringen, en ook een aantal opera-solisten gebruikt Ardis Park-banden.
Operette- en operamuziek wordt gespeeld door een klassiek orkest. Dat levert, voor het maken van een orkestband op basis van samples, een aantal problemen op. Ten eerste moeten alle instrumenten in het orkest dezelfde natuurlijke akoestiek hebben. Even een beetje galm erbij om het geluid glad te strijken, zoals bij popmuziek, is er niet bij. Dan zijn er talloze manieren om toon op een klassiek instrument te spelen, de zgn. articulaties. Bij strijkers hebben we het dan over portato, staccato, legato, martelé; blazers hebben allerlei accenten in huis, en kunnen binnen één toon aanzwellen en weer afnemen. Die articulaties geven het karakter aan een stuk. Een goede arrangeur (her)kent die articulaties en weet hoe ze bij operette ingezet worden. De producent van orkestbanden heeft dan wel een sample-verzameling van grote omvang en hoge kwaliteit nodig om al die nuances te realiseren.
Ten derde is het tempo van opera en operette heel belangrijk. Onze oren maken geen bezwaar meer als een heel nummer popmuziek in exact 120.00 tellen per minuut gespeeld wordt; opera en operette-muziek daarentegen hoort voortdurend te versnellen en te vertragen, op een heel eigen manier karakteristiek voor het genre. Om dat te reproduceren op een manier die spontaan en natuurlijk klinkt, zijn kennis, ervaring en vooral gevoel nodig.
Voor opera is het nog wel eens zoeken naar een bruikbare partituur. Van operette zijn er zelfs weinig volledige arrangementen gepubliceerd. De arrangeur heeft meestal alleen een piano-uittreksel om mee te werken en moet voor de typische operette-“kleuring” van de muziek afgaan op zijn ervaring.
Ardis Park heeft de nodige ervaring én de technologie in huis. Als u een vraag wilt stellen, behoefte heeft aan een advies, of een offerte wilt voor een orkestband, neemt u dan vrijblijvend contact op met Ardis Park Music.
Voorbeelden:
(Opmerking: deze fragmenten hebben een dynamiek die van een klassiek orkest verwacht wordt. Het kan daarom zijn dat in de huiskamer, de harde passages erg hard, of de zachte passages erg zacht klinken. Dat hoort zo.)